Miasto Stoleczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

ZOOstaw, nie dokarmiaj!

opublikowany: wtorek, 2. lipca 2019 - 11:39, Dominika Wiśniewska
E. Lach fot. E. Lach
Słoń w warszawskim zoo. ZOOstaw, nie dokarmiaj

Awokado może być trucizną dla ptaków, banany podawane są małpom w ostateczności, a gofry i paluszki wrzucane na wybieg powodują nawet przedwczesną śmierć zwierząt. Warszawskie zoo rozpoczęło kampanię edukacyjną „ZOOstaw nie dokarmiaj”. To apel, by nie częstować jedzeniem podopiecznych ogrodu.


Zoo to jedna z popularniejszych atrakcji wakacyjnych w stolicy. Warszawianki, warszawiacy i turyści mogą się tu dowiedzieć, które gatunki objęte są szczególną ochroną i dlaczego wszyscy powinniśmy troszczyć się o środowisko – mówi Justyna Glusman, dyrektorka koordynatorka ds. zrównoważonego rozwoju i zieleni m.st. Warszawy. –  Ogród codziennie odwiedza blisko 1700. Wystarczy, że kilku z nich wrzuci na wybieg popcorn, cukierki czy inne jedzenie i niestety zwierzę może być już narażone na problemy pokarmowe – dodaje.

Zwierzęta w ogrodzie zoologicznym nie powinny dostawać „smakołyków” od odwiedzających. Dieta jest ściśle kontrolowana przez opiekunów zwierząt. Ciastka czy gofry zawierają duże ilości skrobi, cukru oraz tłuszczu, dlatego szkodzą podopiecznym ogrodu. Następstwem jedzenia ludzkiego jedzenia są zaburzenia w trawieniu, otyłość, a nawet poważne choroby.

–  Nadal zdarza się, że ludzie wrzucają na wybieg różne rzeczy, nie tylko jadalne. Są to np. niedopałki czy papierki. Zwierzęta mają wielkie zaufanie do człowieka i wiedzą, że wszystko, co podaje mu człowiek jest bezpieczne, a nieodpowiedzialne zachowanie odwiedzających rodzi problemy. Nikt z nas nie chciałby, aby nasze dziecko dostało od nieznajomej osoby, spotkanej na ulicy, nadgryzionego gofra. Nie chcielibyśmy też, by przechodni karmili naszego psa kabanosami. Tak samo szanujmy zwierzęta w zoo –  mówi Andrzej Kruszewicz, dyrektor Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie.

Kampania edukacyjna „ZOOstaw nie dokarmiaj” dotyczy problemu dokarmiania zwierząt przez zwiedzających. W ramach akcji organizowane są animacje, quizy dla najmłodszych oraz prezentacje o żywieniu głównych bohaterów – ary Verdy, kapucynki Ginger, żubrzycy Pogódki, słonicy Buby oraz goryla Aziziego. W przestrzeni miejskiej mieszkańcy mogą zobaczyć specjalne plakaty. Akcja edukacyjna obejmuje także media społecznościowe – np. na Facebooku dostępna jest specjalna nakładka na zdjęcie profilowe. Szczegóły, ciekawostki i grafiki dostępne na stronie zoo.waw.pl.

Dietetycy w zoo

To co zwierzęta codziennie dostają do swoich misek jest wynikiem pracy naukowo – badawczej. Wkład wiedzy miejskich ekspertów oraz doświadczenia praktyków żywienia zwierząt dzikich i lekarzy weterynarii wyróżnia warszawskie zoo na arenie międzynarodowej.

Opiekunowie pracujący w ogrodzie karmią blisko 12,5 tysiąca zwierząt, przedstawicieli nieco ponad 500 gatunków (licząc wszystkie ryby i niektóre bezkręgowce) – od małych skorupiaków – artemii, żywiących się sprowadzanymi z zagranicy glonami, po żyrafy czy słonie. W menu znajduje się szeroka gama pasz. Lista produktów ma 12 stron i aż 480 pozycji. Wiele artykułów kupowane są przez cały rok, niektóre sezonowo: latem np. owoce sezonowe, zimą np. rukola, roszponka. Od wiosny do jesieni codziennie do zoo trafia ponad tona świeżo skoszonej zielonki – traw, roślin motylkowych i innych roślin łąkowych. Przez cały rok jako pokarm służą też duże ilości gałęzi drzew liściastych. Rocznie warszawskie zoo zużywa 54 tony słomy owsianej jako ściółki dla zwierząt, a także  jako pokarmu dla gatunków kopytnych, słoni i nosorożców.

Nasze zwierzęta są zadbane, dopieszczone i mają starannie rozpisane diety. Nie ma potrzeby przynosić im pokarmu z domu – dodaje Andrzej Kruszewicz, dyrektor Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie.

Programy żywieniowe opracowywane są dla różnych gatunków zwierząt, zależne od ich wieku, płci, zdrowia i kondycji to efekt wieloletniej pracy specjalistów. Warszawskie zoo jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów (EAZA), które czynnie angażuje się w działania na rzecz ochrony przyrody. Przy Stowarzyszeniu działa EAZA Nutrition Group (ENG). To grupa specjalistów żywienia zwierząt, głównie przedstawicieli rożnych zoo, ale także instytucji naukowych w Europie, podlegająca Komitetowi Badawczemu EAZA (Research Committee), której zadaniem jest promowanie i wspieranie prawidłowego żywienia w ogrodach zoologicznych jako niezbędnego elementu ich misji ochrony przyrody.