Miasto Stoleczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Świętujmy niepodległość na Pikniku historycznym

opublikowany: wtorek, 5. listopada 2019 - 10:08, Magdalena Łań

W niedzielę, 10 listopada, zapraszamy na Piknik Historyczny z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Poczujmy radość i dumę panujące w Polsce ponad 100 lat. Mimo różnorodności związanej z życiem pod zaborami nasi przodkowie potrafili zbudować jeden kraj.


Warto przypomnieć sobie, że to co dzieliło, stało się fundamentem rozwoju polskiej kultury i tradycji.

Wspólne świętowanie zaczniemy na pl. Zamkowym o godz. 12.00 inscenizacją powierzenia Józefowi Piłsudskiemu urzędu Naczelnika Państwa. Na zakończenie inscenizacji zebrani widzowie zaproszeni zostaną do wspólnego odśpiewania „Warszawianki”.

Podczas pikniku warto odwiedzić poszczególne stoiska z historycznym sprzętem wojskowym (np. armatą Schneider czy CKM Maxim z 1905r.), z animacjami i warsztatami prowadzonymi przez Dom Spotkań z Historią. Każdy kto odwiedzi miejskie stoisko, będzie mógł samodzielnie wykonać pamiątkową przypinkę oraz otrzyma narodową kokardę.

Na scenie zaprezentuje się trupa teatralna „Warszawiaki”, która w międzywojennych piosenkach przybliży klimat ówczesnej epoki. Zabrzmią takie przeboje jak „Przybyli ułani”, „Tylko we Lwowie”, „Choć na Pragie” czy „Pierwsza kadrowa”.
Na zgłodniałych będzie czekać grochówka i ciepła herbata.

Plac Zamkowy, program, od godz. 12.00 do 17.00:

- występ trupy teatralnej „Warszawiaki” i DJ’a Kozaka oraz potańcówka,

- warsztaty i animacje Domu Spotkań z Historią: gra planszowa „Wyścig o Niepodległą”, spotkanie dla dzieci „Historyjki o niepodległej Warszawie 1918-1939”, zabawy prababci i pradziadka „Cztery fajerki” oraz warsztaty sztuki pięknego pisania,

- żywe lekcje historii, pokaz sprzętu wojskowego i musztry, inscenizacja poboru do wojska w II RP, możliwość przymierzenia strojów z epoki,

- spacery po Warszawie z 1918 roku, o godz. 13.30 14.45 i 16.00 (zbiórka przy scenie)

- „Menu niepodległości” – spotkanie degustacyjne z Katarzyną Bosacką, która opowie, co jadano w XX-leciu międzywojennym.