Miasto Stoleczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Warszawskie targi śniadaniowe - otwarcie sezonu

opublikowany: piątek, 12. kwietnia 2019 - 15:11, Konrad Klimczak
Warszawskie targi śniadaniowe - otwarcie sezonu Warszawskie targi śniadaniowe - otwarcie sezonu

W niedzielę, 14 kwietnia (Skwer AK Granat, róg ul. Puławskiej i ul. Woronicza) zapraszamy na wyjątkowe, bo ekologiczne, otwarcie sezonu 2019 targów śniadaniowych. Na mieszkańców czekają liczne atrakcje: warsztaty z kompostowania i niemarnowania żywności, atrakcje dla najmłodszych.


godz. 10.00-12.00 – warsztat kompostowanie w teorii – prelekcja

Podczas warsztatu Julia Wizowska autorka bloga nanowośmieci.pl podzieli się swoją wiedzą na temat przetwarzania kuchennych odpadków w warunkach domowych, opowie o rodzajach kompostowania, o przepisach dotyczących domowych kompostowników, podpowie od czego zacząć kompostowanie, jak wykonać własny domowy kompostownik i w jaki sposób o niego dbać, co wyrzucać, a czego nie. Na warsztacie przełamiemy mity o przykrym zapachu kompostu. Uczestnicy zobaczą produkty końcowe kompostowania – kompost i biohumus. Każdy będzie miał możliwość zajrzeć do kompostownika, dotknąć kompostu, powąchać biohumus i uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania.

godz. 12.00-13.30 – warsztat z niemarnowania żywności gotuje Michał Olszewski, wiceprezydent m.st. Warszawy i Sylwia Majcher dziennikarka, blogerka, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku”.

42 procent Polaków przyznaje się do tego, że zdarza im się wyrzucać żywność, a aż 35 procent robi to kilka razy w miesiącu. Produkty, które wyrzucamy najczęściej to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Rocznie Polacy marnują 235 kg na osobę, co sytuuje Polskę na piątym miejscu krajów Unii Europejskiej marnujących najwięcej żywności.

Podczas warszatu pokażemy jak z produktów, które często zostają, zrobić proste i smaczne dania, ratując przy tym to, co mogło trafić do kosza. Najważniejsze jest odpowiedzialne myślenie o zakupach – wybieranie tylko tego, co jest naprawdę potrzebne i w rozsądnych ilościach.

godz. 10.00-17.00 stoisko MPWiK – warszawska kranówka. Aktywności:

  • poczęstunek warszawską kranówką;
  • quizy dla dzieci;
  • kolorowanki i wykreślanki dla dzieci;
  • materiały edukacyjne dla dzieci
  • budowanie wieży z kubeczków ekologicznych;

godz. 12.30-15.30 – warsztat „Zielone okna”

W programie warsztatów: sadzenie w glinianych doniczkach sadzonek ziół takich jak bazylia, oregano czy lucerna. Nauka przesadzania ziół oraz odpowiedniego ich zrywania tak, aby nie przeszkadzać w ich wzroście oraz ich pielęgnacji. Na warsztacie poznamy znaczenie i działanie ziół w każdej kuchni – jakie zioła ożywiają potrawy, jak je używać i z czym łączyć tak, aby wzmocnić smak potraw. W trakcie warsztatu będzie można stworzyć własne wieszaki makramowe na doniczki z ziołami. Bardzo prostym sposobem każdy może zrealizować taki wieszak z kawałka sznurka i zabrać go po warsztacie do domu wraz ze swoją doniczką i ziołami przez siebie wsadzonymi. 

Pliki do ściągnięcia

  1. Inauguracja sezonu śniadaniowego (plik: inauguracja_sezonu_sniadaniowego.pdf, rozmiar pliku: 2119.45 KB)