Miasto Stoleczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Budujemy Pracownię Przewrotu Kopernikańskiego

opublikowany: wtorek, 25. sierpnia 2020 - 14:36, Konrad Klimczak
Konferencja prasowa - budowę zainicjowało osadzenie pierwszego filaru Konferencja prasowa - budowę zainicjowało osadzenie pierwszego filaru

Centrum Nauki Kopernik rozszerza swoją działalność - ruszyła budowa Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego. W tym interdyscyplinarnym centrum badawczo-rozwojowym będą badane procesy uczenia się i tworzone nowoczesne narzędzia edukacyjne. Pracownia powinna zostać otwarta w 2022 roku.


Nowy budynek Kopernika

Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego (PPK) będzie interdyscyplinarnym laboratorium badań, przestrzenią twórczą, miejscem współpracy, spotkań i debat. Stanie się kolejnym elementem kompleksu, złożonego obecnie z budynku głównego Kopernika, Planetarium i Pawilonu 512. Całość jest zlokalizowana w bezpośrednim sąsiedztwie Wisły, nadrzecznych bulwarów i wjazdu na most Świętokrzyski. Siedziba Pracowni stanie się kolejnym, istotnym elementem tej przestrzeni.  

Koncepcję architektoniczną nowego budynku Kopernika opracowała wrocławska pracownia Heinle, Wischer und Partner Architekci Sp. z o. o., kierowana przez Edzarda Schultza i Annę Stryszewską-Słońską. Wykonawcą inwestycji budowlanej jest Unibep S.A.

- Doceniamy i wspieramy innowacyjne projekty oraz nowatorskie podejście do popularyzacji nauki Centrum Nauki Kopernik, które w tym roku obchodzi okrągły jubileusz 10-lecia. To kluczowy punkt na kulturalno-edukacyjnej mapie stolicy. Co roku odwiedza go ponad milion osób, a prawie połowa z nich to uczniowie i nauczyciele. Teraz dodatkowo rozszerzy swoją działalność o placówkę badawczą. Bardzo się cieszę, że wkraczamy już w decydującą fazę i na Powiślu powstanie piękna, otwarta i wielofunkcyjna przestrzeń dla współpracy edukacji, nauki i biznesu – mówi Rafał Trzaskowski, prezydent m.st. Warszawy.

Prosta i lekka bryła w kształcie prostopadłościanu będzie mieć oryginalną fasadę w postaci wypełnionych powietrzem poduszek z membran ETFE. Nietypowy materiał i konstrukcja elewacji stworzy atrakcyjny wizualnie, energooszczędny i przyjazny dla środowiska obiekt. Umożliwi oświetlanie pomieszczeń naturalnym światłem i zrównoważone zużycie energii. Na dachu znajdą się panele fotowoltaiczne, a także instalacje, umożliwiające wykorzystywanie wody deszczowej w sanitariatach.

Siedziba Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego zmieści jednorazowo 600 osób. Będzie mieć trzy kondygnacje naziemne i jedną podziemną o łącznej powierzchni ok. 6000 m². Stanie w bezpośrednim sąsiedztwie Centrum Nauki Kopernik, a oba obiekty skomunikuje podziemny łącznik.

Działalność nowej pracowni

PPK będzie miejscem prowadzenia interdyscyplinarnych prac badawczo-rozwojowych. Pracownia połączy badania z zakresu edukacji, psychologii i socjologii oraz nowych technologii i nauk inżynieryjnych, by na kanwie zdobytej wiedzy tworzyć prototypy i innowacyjne rozwiązania edukacyjne, wspierające rozwój kompetencji kluczowych w XXI wieku.

Nowa siedziba pozwoli kompleksowo realizować projekty: od badań w warunkach ścisłe kontrolowanych poprzez szybkie prototypowanie i testy gotowych rozwiązań w warunkach zbliżonych do rzeczywistych.

Chcemy, aby była ona wykorzystywana przez firmy technologiczne, edukacyjne, trenerskie, projektujące innowacyjne rozwiązania z pogranicza designu i edukacji. Współpraca z biznesem stworzy też niepowtarzalną możliwość budowy społeczności zaangażowanej w zmianę kultury uczenia się.

Zaglądamy do środka

Siedziba PPK będzie otwartą, interdyscyplinarną przestrzenią. Znajdą się w niej laboratoria wyposażone w sprzęt niezbędny do prowadzenia zajęć biologicznych, chemicznych, fizycznych i mechatronicznych, a także profesjonalne studio nagrań. Powstanie także duży warsztat konstruktorski z narzędziami do projektowania i realizacji wyzwań inżynierskich. Przestrzeń będzie przystosowana do testowania formatów zajęć w warunkach szkolnych oraz zbliżonych do tych, w których pracują naukowcy. Lustra weneckie, sprzęt do analizy behawioralnej i urządzenia rejestrujące pozwolą na prowadzenie zaawansowanych badań. W nowym budynku powstanie także przestrzeń biurowa oraz showroom, w którym będzie prezentowane to, czym aktualnie zajmuje się Pracownia.

Łączny koszt prac budowlano-inwestycyjnych to około 82 174 000 zł (brutto). Inwestycja jest dofinansowana ze środków Unii Europejskiej, a dokładnie Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 w kwocie 16 765 860,42 zł (netto) oraz dotacji z budżetu miasta w kwocie 27 690 101 zł (netto).

Pozostałe środki to wkład własny Centrum Nauki Kopernik, fundusze pozyskane od konsorcjantów oraz sponsorów.